Klicka för större bild
Bild 1 av 2

Dungeons & Dragons: Lords of Waterdeep Board Game

Adeln i staden Waterdeep gör sitt bästa för att samla inflytande hos stadens invånare, genom att arbeta i det skymda för att rekrytera äventyrare som kan utföra prestigefyllda uppdrag. Vem lyckas göra bäst ifrån sig och därmed bli den som får kontrollen över staden?

Förberedelser

Spelplanen viks ut och man blandar såväl byggnadsbrickorna samt uppdrags- och intrigkorten, vilka därefter hamnar på sina respektive platser på spelplanen. Varje spelare väljer en färg samt ett hus att representera och plockar sina tillhörande spelpjäser plus ett spelark. En av spelarnas spelfigurer ska placeras i reserven på spelplanen, tillsammans med den vita samt beigea spelfiguren, och ovanför dessa lägger man även ut 3st poängbrickor per ruta som utmärker spelets 8 spelrundor.

Spelets träkuber och mynt sorteras upp i högar. Spelarna tar vardera 2st uppdragskort, 2st intrigkort, 1st Adelskort och ett antal mynt beroende på hur turordningen ser ut. Fyra uppdragskort ska vändas upp på spelplanen, samt tre byggnadsbrickor, och därefter är man redo att börja spela.

Spelets mål

Att samla segerpoäng genom att spela ut figurer på spelplanen samt utplacerade byggnadsbrickor, för att kunna dra nytta av de handlingar som är knutna till varje plats.

Spelets gång

Varje spelrunda inleds med hur man tar de poängbrickor som ligger på den nuvarande spelrundans markering, från 1-8, på spelplanen och placerar på 1st bricka per byggnadsbricka som ligger uppvänd ovanför.

Spelarna turas nu om med att få utföra en handling vardera med hjälp av sina spelfigurer, som alla börjar med ett bestämt antal av. Att placera ut sin spelfigur på en av spelplanens många upptryckta byggnader, räknas som en handling och varje byggnad har någon form av effekt till sig. Majoriteten av byggnaderna förser spelarna med en eller flera färgade träkuber (äventyrare) som kan användas till att utföra de uppdragskort som spelarna plockar på sig. Varje utfört uppdragskort är värt poäng, vilket räknas i slutet av spelet.

Spelarna kan även samla in mynt och använda dessa till såväl just specifika uppdrag som att placera ut byggnadsbrickor runt spelplanen. Dessa förser alla med nya handlingar och möjligheter att få såväl träkuber som mynt.

Efter 8 spelrundor tar spelet slut och man räknar poäng för sina slutförda uppdrag, kvarvarande träkuber och mynt, samt de bonuspoäng som kommer av det Adelskort man sitter med. Flest poäng har vunnit.

Läs mer
2 - 5
60 (min)
12+

Regelspråk: Engelsk flagga

★★★★★★★★★★
★★★★★★★★★★

Betyg: 7.73/10

Antal röster: 57701 st

Sätt betyg

595 kr

Tillfälligt slut

•Game board

•Rulebook

•5 card stock player mats

•121 Intrigue, Quest, and Role cards

•130 wooden cubes, pawns, and score pieces

•Wooden player markers

•Card stock tiles and tokens representing buildings, gold coins, and victory points

Enkelt, kul, tunt tema - 7/10

LoW är lätt att lära sig; de jag introducerat spelet för har kommit igång på 10 minuter. Setup går också fort. Det är relativt lite down-time i spelet eftersom alla antingen planerar eller följer vad de andra gör. Komponenterna är snygga. Spelet tar runt en timme att spela, vilket är lagom - det är kul, men skulle troligen kännas rätt enformigt om det tog längre tid.
Min enda negativa synpunkt är att temat i praktiken är ganska påklistrat: det står en massa roliga texter på quest-korten, men i praktiken bryr man sig inte om vare sig texterna eller de snygga bilderna, och man tänker snart inte heller på att man hyr in krigare, trollkarlar etc. - utan man samlar träpluppar i olika färger för att kunna betala det som står på korten. Det gör att spelet i praktiken känns mindre som fantasy och mer som ett handelsspel - mekaniken påminner om ett starkt förenklat Agricola. Hyfsad stämning blir det ändå tack vare den snygga spelplanen, byggnaderna m.m. Eftersom jag hade förväntat mig mer fantasy-och-quests-med-monster-och-fighter så blev jag lite besviken efter första spelomgången, men när jag ställde in mig på att det egentligen var ett strategiskt handelsspel blev det mycket roligare.
Ett kul spel, bra som "gateway-spel" för ovana brädspelare, dock med ett något påklistrat tema.
(Om spelets quests skulle få ett tillägg där man måste fightas med gubbarna man skickar iväg skulle det bli ett superspel. Well, a man can dream...)
Spelet är kul på 2 spelare men betydligt svårare (och roligare) på 4 spelare (har inte provat med 5) eftersom man har färre drag på sig och motspelarna lägger beslag på flera av de bra grejerna.

2012-07-03 av: Jumpingfrog
Recension 1 av 1

Plastfickor till Dungeons & Dragons: Lords of Waterdeep Board Game

Det är totalt 121 st kort som passar i någon av dessa plastfickor

Expansioner till Dungeons & Dragons: Lords of Waterdeep Board Game

Personer som har köpt Dungeons & Dragons: Lords of Waterdeep Board Game har också köpt